Szybka, smaczna babka czekoladowa 😉
Składniki na formę o średnicy 22 cm:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju np. słonecznikowego
- ½ szklanki wrzącej wody
- 1½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (dałam kilka kropel)
Sposób przygotowania:
-
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
-
Całe jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem. Wlać olej zmieszany z wodą, wsypać przesianą mąkę z kakao i całość krótko zmiksować do połączenia się składników, dodać ekstrakt migdałowy.
-
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut.
-
Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i polukrować.