Menu Zamknij

Babka czekoladowa

Szybka, smaczna babka czekoladowa 馃槈

Sk艂adniki聽na form臋 o 艣rednicy 22 cm:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju np. s艂onecznikowego
  • 陆 szklanki wrz膮cej wody
  • 1陆 szklanki m膮ki pszennej
  • 陆 szklanki ciemnego kakao
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu migda艂owego (da艂am kilka kropel)

Spos贸b przygotowania:

  1. M膮k臋 przesia膰 z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Ca艂e jajka zmiksowa膰 na puszyst膮 mas臋 z cukrem. Wla膰 olej zmieszany z wod膮, wsypa膰 przesian膮 m膮k臋 z kakao i ca艂o艣膰 kr贸tko zmiksowa膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w, doda膰 ekstrakt migda艂owy.
  3. Form臋 na babk臋 wysmarowa膰 t艂uszczem, wla膰 ciasto, wstawi膰 do zimnego piekarnika. Nastawi膰 temperatur臋 na 180潞C, piec 40-45 minut.
  4. Od razu po upieczeniu wyci膮gn膮膰 z formy, przestudzi膰 i polukrowa膰.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *