Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez przepisu na tradycyjny barszcz biały z chrzanem i białą kiełbasą!
- biała kiełbasa – 40 dag;
- jajka, 1 szt. na talerz;
- 2 duże ząbki czosnku;
- 5 łyżek śmietany;
- łyżka mąki;
- ok 0,5 l zakwasu lub kwasek cytrynowy;
- przyprawy (4 liście laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku, łyżka vegety)
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę zalać wodą (ok. 2,5 litra) i ugotować – ok. 15-20 min. od momentu zawrzenia. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru dodać przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki oraz zakwas (jeżeli nie mamy zakwasu, dodajemy kwasek cytrynowy) – pogotować jeszcze chwilę.
- Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę (połączyć, a następnie dolać wywaru i ponownie wymieszać), zabielić zupę.
- barszcz przecedzić przez sito i posypać dodatkową łyżeczką majeranku.
- Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą.
- Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe wiórki chrzanu.