Menu Zamknij

Barszcz biały

Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez przepisu na tradycyjny barszcz biały z chrzanem i białą kiełbasą!

Składniki: 

  • biała kiełbasa – 40 dag;
  • jajka, 1 szt. na talerz;
  • 2 duże ząbki czosnku;
  • 5 łyżek śmietany;
  • łyżka mąki;
  • ok 0,5 l zakwasu lub kwasek cytrynowy;
  • przyprawy (4 liście laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku, łyżka vegety)

 

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę zalać wodą (ok. 2,5 litra) i ugotować – ok. 15-20 min. od momentu zawrzenia. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru dodać przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki oraz zakwas (jeżeli nie mamy zakwasu, dodajemy kwasek cytrynowy) – pogotować jeszcze chwilę.
  2. Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę (połączyć, a następnie dolać wywaru i ponownie wymieszać), zabielić zupę.
  3. barszcz przecedzić przez sito i posypać dodatkową łyżeczką majeranku.
  4.  Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą.
  5.  Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe wiórki chrzanu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *