Menu Zamknij

Cake pops – Pop cakes – ciasto podstawowe

I nawet już ja zaraziłam się ciasteczkowo-lizakowym szaleństwem 😉

OBRAZEK

Składniki na około 20 sztuk:

  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe czekoladowe itp.)

  • 120 g serka mascarpone

  • 80 g nutelli lub masła orzechowego

  • 200 g czekolady, do obtoczenia

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.
  2. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
  3. Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
  4. Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.
  5. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
  6. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.
  7. Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać ‚do góry nogami’ na papierze do pieczenia.
  8. Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *