I nawet już ja zaraziłam się ciasteczkowo-lizakowym szaleństwem 😉
OBRAZEK
-
400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe czekoladowe itp.)
-
120 g serka mascarpone
-
80 g nutelli lub masła orzechowego
-
200 g czekolady, do obtoczenia
-
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.
-
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
-
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
-
Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.
-
Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
-
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.
-
Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać ‚do góry nogami’ na papierze do pieczenia.
-
Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.