Ciasto przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej.
Składniki:
- 100g mąki pszennej
- 10g cukru pudru
- szczypta soli morskiej
- 1 jajko
- 250ml mleka
- 25g stopionego, niesolonego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
- skórka starta z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. W osobnej miseczce wymieszać mleko z jajkiem, stopionym masłem i olejem i tą mieszankę dolewamy do przygotowanej mąki z cukrem. Dokładnie mieszamy. Jeszcze trzeba dodać startą skórkę z dwóch cytryn.
Spróbujcie, naprawdę smaczne!
no ciekawa byłam jaki to przepis, ale zadziwiona jestem że Magda Gessler dodaje oleju… ja jednak wolę smalec! 😉 i odsyłam do mojego badania nad naleśnikami 🙂 Pozdrawiam Olciu