Menu Zamknij

Drożdżowe reniferki








Składniki na ciasto ok. 70szt.:
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj -> Drożdżowe serduszka

Składniki na dekorację:

  • 1 opakowane małych precelków
  • 1 opakowanie białych groszków
  • czerwone m&m’sy na noski
  • troszkę gorzkiej czekolady
  • lukier królewski

Wykonanie:

  1. Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
  2. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  3. Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko oraz rozpuszczone i ostudzone masło.Wyrobić ciasto (można hakami miksera). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm.
  4. Foremką w kształcie serduszka (moja ma 6cm) wycinać serca.
  5. Każde posmarować pozostałym żółtkiem zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka i przykleić precelki
  6. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w180 stopniach ok. 10 minut.Wystudzić na metalowej kratce.
  7. Za pomocą lukru przykleić noski z czerwonych m&m’sów oraz oczy z białych groszków. Z rozpuszczonej czekolady zrobić na groszkach czarne kropeczki.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *