Składniki na ciasto ok. 70szt.:
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj -> Drożdżowe serduszka
Składniki na dekorację:
- 1 opakowane małych precelków
- 1 opakowanie białych groszków
- czerwone m&m’sy na noski
- troszkę gorzkiej czekolady
- lukier królewski
Wykonanie:
- Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
- Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko oraz rozpuszczone i ostudzone masło.Wyrobić ciasto (można hakami miksera). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm.
- Foremką w kształcie serduszka (moja ma 6cm) wycinać serca.
- Każde posmarować pozostałym żółtkiem zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka i przykleić precelki
- Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w180 stopniach ok. 10 minut.Wystudzić na metalowej kratce.
- Za pomocą lukru przykleić noski z czerwonych m&m’sów oraz oczy z białych groszków. Z rozpuszczonej czekolady zrobić na groszkach czarne kropeczki.
Ale wesołe:) Każdy smutas uśmiechnął by się na widok takiego ciasteczka. Poprawa humoru gwarantowana:)
Wyglądają rewelacyjnie.
Gratuluje i zapraszam również do mnie: kulinarnyblog.pl