Dzisiaj w kuchni królowała karkóweczka 😉
Składniki:
- 0,5 kg karkówki
Marynata:
- 0,5 szklanki oliwy lub oleju
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
- 1 łyżeczka przyprawy do karczku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
Wykonanie:
- Karkówkę kroimy w cienkie plasterki i delikatnie rozbijamy.
- Czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę drobno siekamy (uwolni się sporo soku z cebuli i lepiej zaromatyzuje mięso). Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie mieszamy.
- Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Tak zamarynowane mięso układamy na patelni do grillowania i smażymy do momentu aż mięsko będzie kruche.
- Do obiadu dodałam fasolkę w złocistej bułce tartej.