By frytki były idealne – smażenie należy rozłożyć na dwie części.
Składniki:
- kilka ziemniaków
- olej rzepakowy
- sól
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w słupki.
- Najpierw należy podgrzać olej do niższej temp. – najlepiej 110C. W takiej temp. piec frytki przez ok. 8 minut. Następnie wyjąć frytki i odstawić je do ostudzenia.
- Następnie ponownie rozgrzać olej, ale do 170-175C.
- Wrzucić do niego wcześniej przestudzone frytki i smażyć przez ok. 5 minut na złoty kolor. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na ręcznikach papierowych. Posypać solą. Smacznego.
W dzieciństwie robiła mi je siostra. teraz w domu robie je ja… są o wiele lepsze od tych z baru. Nie są takie suche, bez smaku i grube…. 🙂 Raz na jakis czas można zjesc bo są kaloryczne..
Dokładnie tak. Zawsze w dwóch partiach! Ale druga koniecznie w gęsim smalcu!!!
Ale zjadłabym takie frytki….
kurde jakbym tak sie miala bawić przy smazeniu chyba bym padla z glodu… normalnie smazone te sa pyszne po co tak kombinowac