Menu Zamknij

Chrupiące frytki domowej roboty

By frytki były idealne – smażenie należy rozłożyć na dwie części.



Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w słupki.
  2. Najpierw należy podgrzać olej do niższej temp. – najlepiej 110C. W takiej temp. piec frytki przez ok. 8 minut. Następnie wyjąć frytki i odstawić je do ostudzenia.
  3. Następnie ponownie rozgrzać olej, ale do 170-175C.
  4. Wrzucić do niego wcześniej przestudzone frytki i smażyć przez ok. 5 minut na złoty kolor. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na ręcznikach papierowych. Posypać solą. Smacznego.

3 Komentarze

  1. Ervisha

    W dzieciństwie robiła mi je siostra. teraz w domu robie je ja… są o wiele lepsze od tych z baru. Nie są takie suche, bez smaku i grube…. 🙂 Raz na jakis czas można zjesc bo są kaloryczne..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *