Menu Zamknij

Ryba w sosie śmietanowo – koperkowym

Składniki:
  • 2 filety obojętnie jakiej białej ryby (panga, dorsz, mintaj)
  • cytryna
  • 1,5 szklanki śmietany gęstej do zup i sosów
  • pęczek świeżego koperku
  • pieprz, sól
  • olej

Wykonanie:

  1. Każdy filet kroimy na 3 części. Kawałki skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety smażymy po ok. 4 minuty z obydwu stron.
  3. W garnku podgrzewamy śmietanę, do której dodajemy poszatkowany wcześniej koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Rybę zalewamy powyżej przygotowanym sosem i dusimy wszystko przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu.

3 Komentarze

  1. Anonimowy

    Po 4 min. z każdej strony i 10 min. w sosie, a potem zostawiamy to w gorącym sosie w garnku na kolejne 10-15 min. … i zabijamy rybę po raz drugi, przesmażona, przegotowana, sucha… rybie wystarczy chwila! Tak naprawdę 10 min. w gorącym sosie i ryba jest ugotowana!

    • admin

      Nie przesadzasz? Dodałeś sobie 15 minut za dużo – to po pierwsze. Poza tym jak podczas duszenia w sosie ryba ma się niby wysuszyć? Jak widać w przepisie jest 8minut+10 minut duszenia na małym ogniu, a nie tak jak w Twoim opisie 33 minut – a to chyba DUŻA różnica.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *