Składniki:
- 2 filety obojętnie jakiej białej ryby (panga, dorsz, mintaj)
- cytryna
- 1,5 szklanki śmietany gęstej do zup i sosów
- pęczek świeżego koperku
- pieprz, sól
- olej
Wykonanie:
- Każdy filet kroimy na 3 części. Kawałki skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Filety smażymy po ok. 4 minuty z obydwu stron.
- W garnku podgrzewamy śmietanę, do której dodajemy poszatkowany wcześniej koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Rybę zalewamy powyżej przygotowanym sosem i dusimy wszystko przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu.
Delikatny, kremowy sosik i rybka, pycha 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Po 4 min. z każdej strony i 10 min. w sosie, a potem zostawiamy to w gorącym sosie w garnku na kolejne 10-15 min. … i zabijamy rybę po raz drugi, przesmażona, przegotowana, sucha… rybie wystarczy chwila! Tak naprawdę 10 min. w gorącym sosie i ryba jest ugotowana!
Nie przesadzasz? Dodałeś sobie 15 minut za dużo – to po pierwsze. Poza tym jak podczas duszenia w sosie ryba ma się niby wysuszyć? Jak widać w przepisie jest 8minut+10 minut duszenia na małym ogniu, a nie tak jak w Twoim opisie 33 minut – a to chyba DUŻA różnica.