Fale Dunaju to pyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej!
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 kostki masła lub Kasi
- 4 jaja
- 2 szklanki maki tortowej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- brzoskwinie z puszki odsączone
Krem:
- gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka)
- 1/2 kostki masła
Dodatkowo:
- 2 galaretki agrestowe
- trochę kakao do posypania ciasta na wierzchu
Wykonanie:
- Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas miksując. Następnie przesiać make, dodać do mąki proszek, połączyć wszystko ,cały czas miksując, ubić piane z pozostałych białek z odrobina cukru – dodać do ciasta, również chwilę miksując.
- Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Następnie wylewamy jasna masę na blachę; potem ciemna, a na wierzch rozłożyć brzoskwinie. Piec około 45 minut w 180-190 st.
- Następnie rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w 800 ml wody, gdy zacznie mocno tężeć wylewamy na ostudzone ciasto.
- Gotujemy krem wg przepisu i ucieramy z masłem. Gdy galaretka na cieście stężeje, wykładamy krem.
- Dla ozdoby posypujemy krem kakao. Smacznego!
Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.
Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.
http://www.nps-mix.pl/konkurs
Nagrody:
http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
Zapraszam 🙂