Menu Zamknij

Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką agrestową

Fale Dunaju to pyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej!

Składniki:


Ciasto:

  • 3/4 kostki masła lub Kasi
  • 4 jaja
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • brzoskwinie z puszki odsączone

Krem:

  • gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka)
  • 1/2 kostki masła

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe
  • trochę kakao do posypania ciasta na wierzchu

Wykonanie:

  1. Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas miksując. Następnie przesiać make, dodać do mąki proszek, połączyć wszystko ,cały czas miksując, ubić piane z pozostałych białek z odrobina cukru – dodać do ciasta, również chwilę miksując.
  2. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Następnie wylewamy jasna masę na blachę; potem ciemna, a na wierzch rozłożyć brzoskwinie. Piec około 45 minut w 180-190 st.
  3. Następnie rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w 800 ml wody, gdy zacznie mocno tężeć wylewamy na ostudzone ciasto.
  4. Gotujemy krem wg przepisu i ucieramy z masłem. Gdy galaretka na cieście stężeje, wykładamy krem.
  5. Dla ozdoby posypujemy krem kakao.  Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *