Kotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami, albo jak kto woli: roladki z piersi kurczaka z pieczarkami, to jedno z ulubionych dań obiadowych w mojej rodzinie.
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 25 dag pieczarek
- 5 plastrów żółtego sera
- 0,5 litra oleju do smażenia roladek
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- mąka do panierowania
- tarta bułka
- sól,pieprz,słodka czerwona papryka
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka oczyścić,pokroić na 5 plastrów. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą,pieprzem i papryką.
- Pieczarki pokroić w plasterki ,podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
- Na rozłożone filety nałożyć farsz oraz plaster sera. Zwijamy. Tak przygotowane rolady obtaczamy delikatnie najpierw w mące,potem w jajku,a na koniec w tartej bułce.
- Rozgrzewamy olej ,do rozgrzanego wkładamy roladki i smażymy na złoty kolor. Smacznego.