Menu Zamknij

Kotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami

Kotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami, albo jak kto woli: roladki z piersi kurczaka z pieczarkami, to jedno z ulubionych dań obiadowych w mojej rodzinie.


Składniki:

  •  0,5 kg piersi z kurczaka
  •  25 dag pieczarek
  •  5 plastrów żółtego sera
  •  0,5 litra oleju do smażenia roladek
  •  2 łyżki masła
  •  1 jajko
  •  mąka do panierowania
  •  tarta bułka
  •  sól,pieprz,słodka czerwona papryka

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyścić,pokroić na 5 plastrów. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą,pieprzem i papryką.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki ,podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Na rozłożone filety nałożyć farsz oraz plaster sera. Zwijamy. Tak przygotowane rolady obtaczamy delikatnie najpierw w mące,potem w jajku,a na koniec w tartej bułce.
  4. Rozgrzewamy olej ,do rozgrzanego wkładamy roladki i smażymy na złoty kolor. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *