Składniki:
- 0.5 kg mięsa mielonego
- ok.2 szklanki bulionu
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól.pieprz
- bułka tarta do panierki
- olej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżeczki ketchupu,lub gotowy sos pomidorowy
- 2 listki laurowe i 3 ziarenka ziele ang.
Wykonanie:
Mięso doprawiamy solą,pieprzem.Szatkujemy cebulę,dodajemy do mięsa, a na koniec jajko .Wyrabiamy masę.Formujemy pulpeciki,obtaczamy w tartej bułce i rumienimy na oleju.Do pulpetów wlewamy bulion,powinny być zanurzone.Dodajemy liść laurowy i ziele ang.Gotujemy ok.20 minut.Następnie dodajemy koncentrat z ketchupem,chwilę gotując.Sos zagęszczamy mąka,można dodać troszkę śmietany.