Menu Zamknij

Szarlotka na kruchym cieście





Składniki na ciasto:

  •  2 i 1/2 szklanki mąki
  •  kostka Kasi
  •  3/4 szklanki cukru
  •  4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  •  4 białka +łyżka cukru
  •  cynamon
  •  mus jabłkowy 1 litr lub 6 jabłek

Przygotowanie :
Zagnieść ciasto. Kawałek ciasta odciąć, włożyć do zamrażalnika. Blaszkę nasmarować tłuszczem ,wyłożyć większą część ciasta i podpiec 15 min.w temp.180 st.Wyłożyć mus lub jabłka ,posypać cynamonem i cukrem jeśli jabłka są kwaśne.Ubić pianę z łyżką cukru ,polać nią mus.Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, ścieramy tarką na wierzch.Piec około 40 min w 180 st. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *