- mąka tortowa 3 szklanki
- drożdże 50 g
- olej 2 łyżki
- cukier -1 płaska łyżeczka
- sól-l pól łyżeczki
- woda – 1 szklanka
Wykonanie:
Robimy rozczyn.Rozkruszyć drożdże,posypać płaską łyżeczką cukru ,zalać połową szklanki letniej wody (ok.40 C)i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,ok.15 min.(Ja nagrzewam piekarnik do 40 st.i wstawiam)Do większej miski wsypać mąkę dodać sól,zrobić wgłębienie i stopniowo dodawać rozczyn.Wyrabiamy trochę ręką,następnie dodajemy olej i resztę wody.Wyrabiamy chwilę ciasto w misce..Przekładamy ciasto na oprószoną mąka stolnicę,formujemy kulę i wyrabiamy ok 5 min,aż ciasto stanie się elastyczne.Wyrabiać ciasto w ten sposób,że zwijamy przeciwległe końce do siebie ,delikatnie ugniatając ciasto ok 5 min.Ciasto rośnie nam pod ręką.Potem ciasto wyłożyć do miseczki posmarowanej odrobiną oleju ,przykryć sciereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość).Gdy urośnie ,gotowe ciasto przekładamy do blaszki .( ja formuje cienki placek ), smaruję sosem pomidorowym, nakładam składniki i piekę ok. 10minut w temp. 250st.C.
Inspiracja: Przepis na ciasto na pizze
Nijak ma się to ciasto to takiego z pizzerii. Szczególnie jeśli mówimy o jakiejkolwiek oryginalnej, włoskiej pizzy…