- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- pól kostki drożdży
- 3 żółtka
- pół kostki margaryny `Kasia`
- 3/4 szklanki mleka
Kruszonka:
- 1/3 kostki masła
- pół szklanki mąki
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki cukru
Sposób wykonania:
Przygotowujemy rozczyn: Pokruszyć drożdże do miski,wsypać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki,zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.15 minut). Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę,dolewamy żółtka utarte z 1/3 szklanki cukru,delikatnie mieszając. Następnie dodajemy rozczyn również delikatnie mieszając,a na koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną kasie.Zagniatamy ciasto tak długo ,aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od miski.Przekładamy do wcześniej posmarowanej tłuszczem podłużnej foremki.Zagniatamy kruszonkę z masła ,mąki ,cukru i cukru waniliowego. Ciasto obsypujemy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 st.,ok 40 min.
jak długo rośnie?
Rozczyn ok. 10-15 minut. Później już nie zostawiałam ciasta do rośnięcia.
OKEY , A ILE TEGO MLEKA ?
Dziękuję za czujność, już dopisałam. 3/4 szklanki mleka. Pozdrawiam.
czy zamiast Kasi moze byc maslo? spotkalem sie kiedys z podobnym przepisem i bylo maslo roztopione.
Tak, jak najbardziej można zamienić margarynę na masło.