Menu Zamknij

Kapusta (czerwona) duszona z jabłkiem

Świetny dodatek do obiadu: Sałatka z czerwonej kapusty i jabłka!

Składniki :
1 średnia główka kapusty
1 cebula
2 jabłka
1/3 kostki tłuszczu
ocet 2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka cukru
sól i pieprz
odrobina mąki

Przygotowanie:
Z kapusty wykrawamy głąb, a resztę szatkujemy.Cebulę i jabłko siekamy, dodajemy do kapusty. Przyprawiamy, dodając ziele, liść laurowy,cukier oraz sól i pieprz do smaku. Całość podlewamy 2 szklankami wody, dodajemy 1/3 kostki tłuszczu i dusimy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.Pod koniec gotowania zakrapiamy octem do smaku: kapusta powinna być słodko-kwaśna. Kapustę prószymy mąką jeszcze chwilę gotując.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *