- 0,5 kg chudej szynki wieprzowej
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 10 dkg boczku parzonego lub wędzonego
- 1 kostka bulionu
- 2 liście laurowe,3 ziarenka ziela ang.
- papryka słodka,pieprz, sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry około 1 cm,.Ubijamy tłuczkiem każdy kawałek.Boczek,ogórki i cebulę kroimy w kostkę.Cebulkę posypujemy trochę solą,pieprzem i papryką.Plastry mięsa doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Na każdy kawałek kładziemy po kostce cebulki ,ogórka i boczku.Zwijamy i obwiązujemy nitką..Rozgrzewamy olej i rumienimy zrazy na złoty kolor.Podlewamy bulionem rozpuszczonym w wodzie.Dodajemy ziele,liść laurowy,sól do smaku i gotujemy ok. 1 godz. do miękkości.Na koniec zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą.Sos można zabielić śmietaną.
Jako dodatek do zrazów z szynki polecam Kapustę (czerwoną) duszoną z jabłkiem (klik po przepis)
Zobacz również: Zrazy z mięsa mielonego
Mniam! Zjadłabym! 🙂