Menu Zamknij

Zrazy z szynki wieprzowej

Pyszne zrazy zawijane z szynki wieprzowej, z dodatkiem boczku, cebulki i ogórka kiszonego.


Składniki:

  •  0,5 kg chudej szynki wieprzowej
  •  2 ogórki kiszone
  •  1 cebula
  •  10 dkg boczku parzonego lub wędzonego
  •  1 kostka bulionu
  •  2 liście laurowe,3 ziarenka ziela angielskiego
  • musztarda delikatesowa
  •  papryka słodka,pieprz, sól
  •  olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry około 1 cm,.Ubijamy tłuczkiem każdy kawałek.Boczek,ogórki i cebulę kroimy w kostkę.Cebulkę posypujemy trochę solą,pieprzem i papryką. Każdy plaster delikatnie smarujemy musztarda. Następnie wszystkie plastry mięsa doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Na każdy kawałek kładziemy po kostce cebulki ,ogórka i boczku.Zwijamy i obwiązujemy nitką..Rozgrzewamy olej i rumienimy zrazy na złoty kolor.Podlewamy bulionem rozpuszczonym w wodzie.Dodajemy ziele,liść laurowy,sól do smaku i gotujemy ok. 1 godz. do miękkości.Na koniec zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą.Sos można zabielić śmietaną.
Jako dodatek do zrazów z szynki polecam Kapustę (czerwoną) duszoną z jabłkiem (klik po przepis)


Zobacz również: Zrazy z mięsa mielonego

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *