Menu Zamknij

CIASTO WAWELSKIE

Pyszne ciasto Wawelskie – wypróbujcie koniecznie!
 


 

Składniki na ciasto: 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • kostka kasi lub masła
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do bezy
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 25 dag bakalii (orzechy włoskie i rodzynki)
  • 2 mniejsze słoiczki powideł śliwkowych
  • gotowy krem budyniowy +pół kostki masła (do utarcia z kremem)

Wykonanie :
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy posiekaną margarynę,żółtka,cukier,śmietanę i zagniatamy ciasto .Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części .Przygotowujemy 2 mniejsze blaszki takiego samego rozmiaru.(Będziemy piec  2 takie same ciasta ,póżniej przełożone kremem.).Podzielone ciasto rozkładamy na 2 blaszki.Oba ciasta smarujemy powidłami .Białka ubijamy z cukrem i 1 paczuszką waniliowego.Sztywną pianę wykładamy na powidła.Posypujemy bakaliami.Pieczemy ok. 20 minut w temp.180 st..Przygotowujemy krem wg przepisu .Ostudzony ucieramy z masłem.Ostudzone ciasto smarujemy kremem.Wystudzony drugi placek kładziemy na wierzch.

20 Komentarzy

  1. Anonimowy

    przeciez to jest pani walewska, jedno ciasto a rózne nazwy, radze sprawdzic zanim opublikuje sie takie pierdoły. I hejt sobie darujcie bo nie ruszy to cukiernika z zawodu i powołania…

  2. Dana Hoffmann

    No wlasnie , nazwa nie odgrywa tu zadnej roli moim oczywiscie zdaniem.Wazne zeby ciasto sie udalo i smakowalo. Ja bede robila Pania Walewska , a smakowala bedzie jak Pychotka. No jak sie uda to sie pochwale.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *