Menu Zamknij

Orzechowy jabłecznik-pychotka


Składniki;
Ciasto kruche;
3 szklanki. mąki tortowej
2/3 szklanki cukru
kostka tłuszczu(może być kasia)
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa;
1,5 kg jabłek(lub duży słoik musu jabłkowego)
150 g rodzynek
2 galaretki cytrynowe
Masa orzechowa;
300g orzechów włoskich
80g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu.

Wykonanie;
Wszystkie składniki ciasta kruchego wkładamy do miseczki i zagniatamy .Ciasto dzielimy na 3 części .W dwóch takich samych blaszkach pieczemy 2 kruche ciasta, ok.25 min w temp.200st.Trzecią część ciasta odkładamy.W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową: jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na patelni smażyć na złoty kolor.Rodzynki sparzyć.Do gorącego musu dodać rodzynki i wsypać galaretkę.Odstawić do wystygnięcia.Następnie na patelnię wrzucamy składniki masy orzechowej i smażymy ok. 10 minut.Usmażoną masę orzechową wykładamy na 3 surowy placek ,który odłożyliśmy i pieczemy go ok.20 min w temp.180 st.
Na jeden placek kruchego ciasta nakładamy ostudzony mus,przykrywamy drugim płatem ciasta kruchego ,znowu nakładamy mus a na wierzch kładziemy nasz orzechowy placek.Blaszki mogą być 25 -40,ja użyłam mniejszej ,dlatego wyszedł mi wysoki.Smacznego
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *