- 4 jajka
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3/4 mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op cukru waniliowego
- gotowy krem do tortów (-śmietankowy lub waniliowy)
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.W szklance ucieramy żółtka z cukrem waniliowym i dodajemy do ubitej piany ,chwilę miksując .Do mąki dodajemy proszek ,przesiewamy przez sito i dodajemy do białek,delikatnie mieszając.Wylewamy do śr wielkości blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez około 20 minut.W tym czasie przygotowujemy krem wg przepisu na opakowaniu.(Jest to gotowy krem ,do proszku dodajemy 200 ml mleka miksując ok 4 min .)Na ostudzony biszkopt wykładamy krem .Na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie z puszki .Następnie przygotowujemy galaretkę wg przepisu.(ja rozpuszczam galaretkę w mniejszej ilości wody.) Tężejącą galaretkę nakładamy na owoce. ( Ja tym razem użyłam truskawkowej).
Bardzo dobry przepis.Udał mi się wyśmienicie.