Menu Zamknij

Pulpeciki drobiowe w sosie serowo koperkowym




Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (można też zrobić z mięsa mielonego wieprzowego)
  • 1 cebula
  • łyżka posiekanego koperku (może być mrożony lub suszony)
  • 1/2 bułki
  • jajo
  • serek topiony kremowy
  • sól ,pieprz, mąka
  • 2 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 kostki bulionu
  • oliwa

Wykonanie;
Filety mielimy,dodajemy jajko posiekaną cebulkę i namoczona w wodzie (odciśniętą bułkę.)Mieszamy ,doprawiając do smaku solą i pieprzem.Obtaczamy w mące i rumienimy na oliwie.Następnie kostki bulionu rozprowadzamy w 3 szklankach gorącej wody i zalewamy pulpeciki.Można dolać więcej wody ,tak ,aby były zanurzone.Dodajemy ziele ,liść laurowy i gotujemy ok 25 min.Pulpety wykładamy z wywaru ,wkładamy serek i gotujemy chwilę mieszając ,aż się roztopi..Dodajemy koperek,chwilkę gotując .Sos zagęszczamy mąka rozprowadzoną w zimnej wodzie.Można sos zabielić śmietanką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *