- 2 filety z kurczaka (można też zrobić z mięsa mielonego wieprzowego)
- 1 cebula
- łyżka posiekanego koperku (może być mrożony lub suszony)
- 1/2 bułki
- jajo
- serek topiony kremowy
- sól ,pieprz, mąka
- 2 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1,5 kostki bulionu
- oliwa
Wykonanie;
Filety mielimy,dodajemy jajko posiekaną cebulkę i namoczona w wodzie (odciśniętą bułkę.)Mieszamy ,doprawiając do smaku solą i pieprzem.Obtaczamy w mące i rumienimy na oliwie.Następnie kostki bulionu rozprowadzamy w 3 szklankach gorącej wody i zalewamy pulpeciki.Można dolać więcej wody ,tak ,aby były zanurzone.Dodajemy ziele ,liść laurowy i gotujemy ok 25 min.Pulpety wykładamy z wywaru ,wkładamy serek i gotujemy chwilę mieszając ,aż się roztopi..Dodajemy koperek,chwilkę gotując .Sos zagęszczamy mąka rozprowadzoną w zimnej wodzie.Można sos zabielić śmietanką.