- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- powidła śliwkowe
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (niekoniecznie,ja dodaję bo jest smaczniejszy
- 1 szklanka cukru
Polewa:
250 g mlecznej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Wbijamy jaja do miski ,dodajemy cukier i ubijamy na gładka masę.Dolewamy mleko i delikatnie mieszamy.Do przesianej mąki dodajemy proszek oraz sodę , kakao i przyprawę do piernika Mieszamy.Łączymy z utartymi jajkami.Na koniec stopniowo ,powoli dolewamy olej cały czas delikatnie mieszając.Przelewamy ciasto do średniej blaszki posmarowanej masłem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez ok .45 minut.Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 płaty.Na jeden nakładamy powidła ,a na wierzch kładziemy drugi płat.
Czekoladę rozpuszczamy,dodając stopniowo śmietankę.Letnią polewą dekorujemy wierzch i posypujemy skórką pomarańczową .Smacznego.
Co to znaczy średnia blaszka? Może być okrągła 24cm?
30x25cm
Dzięki, ale zrobiłam na mniejszej i wyszło ? rodzinka zjadła.