- kilka filetów mrożonej ryby(mintaj ,morszczuk lub inna)
- 7 większych marchewek
- 3 pietruszki
- 1/4 pora
- pół selera lub 1 mały
- 2 śr. cebule
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 cytryny
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
- sól. pieprz
- 2 jajka ,trochę mąki i tarta bułka
- cukier do smaku
Sposób wykonania:
1.Marchew,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulę i por kroimy w kostkę
3.Do garnka wrzucamy starte warzywa ,por i cebulę również.Zalewamy około 3 szklankami wody. Dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,solimy do smaku ,dodajemy trochę pieprzu ,2 łyżeczki cukru i posypujemy papryką.Dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut.
4.Następnie zlewamy nadmiar wody (jeśli sos jest bardzo rzadki).
5.Dodajemy koncentrat pomidorowy,2 łyżeczki oleju, 2 łyżeczki cukru i wyciskamy sok z 1 cytryny. Chwilę gotujemy (po zagotowaniu 3 minuty, lekko mieszając). Na koniec posypać trochę mąką i 2 minutki gotować .Wyłączyć i odstawić.
4. Rybę rozmrażamy,osolić,opieprzyć ,posypać słodką papryką,skropić cytryną lub (octem).Pozostawić na 15 minut.(Rybę solimy z dwóch stron).Następnie filety delikatnie obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce .Smażymy na rumiany kolor.
5.Rybę kładziemy na półmisek i polewamy sosem lub sos nakładamy obok .