Menu Zamknij

Ryba po grecku

Ryba po grecku-popularne danie,moja rodzinka uwielbia.Często ją robię,nie tylko na święta, lecz również na przyjęcia. Jest to sprawdzony przepis mojej mamy.





Składniki: 

  •  kilka filetów mrożonej ryby(mintaj ,morszczuk lub inna)
  •  7 większych marchewek
  •  3 pietruszki
  •  1/4 pora
  •  pół selera lub 1 mały
  •  2 śr. cebule
  •  4 ziarenka ziela angielskiego
  •  4 liście laurowe
  •  2 cytryny
  •  2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  •  sól. pieprz
  •  2 jajka ,trochę mąki i tarta bułka
  •  cukier do smaku

 Sposób wykonania: 
1.Marchew,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulę i por kroimy w kostkę
3.Do garnka wrzucamy starte warzywa ,por i cebulę również.Zalewamy około 3 szklankami wody. Dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,solimy do smaku ,dodajemy trochę pieprzu ,2 łyżeczki cukru i posypujemy papryką.Dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut.
4.Następnie zlewamy nadmiar wody (jeśli sos jest bardzo rzadki).
5.Dodajemy koncentrat pomidorowy,2 łyżeczki oleju, 2 łyżeczki cukru i wyciskamy sok z 1 cytryny. Chwilę gotujemy (po zagotowaniu 3 minuty, lekko mieszając). Na koniec posypać trochę mąką i 2 minutki gotować .Wyłączyć i odstawić.
4. Rybę rozmrażamy,osolić,opieprzyć ,posypać słodką papryką,skropić cytryną lub (octem).Pozostawić na 15 minut.(Rybę solimy z dwóch stron).Następnie filety delikatnie obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce .Smażymy na rumiany kolor.
5.Rybę kładziemy na półmisek i polewamy sosem lub sos nakładamy obok .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *