Składniki:
- główka młodej kapusty
- 4 kiełbaski (np.śląskie)
- plaster boczku parzonego lub wędzonego
- 2 duże cebule
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól ,pieprz ,czerwona papryka do smaku
Wykonanie:
Kapustę poszatkować.przełożyć do garnka zalać ok 2 szklankami wody.Włożyć liście laurowe i ziele angielskie .Posolić ,dodać trochę pieprzu i papryki do smaku .Boczek i kiełbasę podpiec dość mocno na patelni i dorzucić do kapusty.Cebule również osolić , podsmażyć i dodać do bigosu .Dusić na małym ogniu przez ok 1 godz.(pilnować ,bo młoda kapusta lubi się rozgotować).Podczas gotowania dolewać trochę wody .Po tym czasie dodać koncentrat ,chwilę gotując. Pod koniec poprószyć mąką .
świetnie wygląda ten bigos! spodziewałam się zielonego na zdjęciu, a tu jak klasyczny z kiszonej http://stylowi.pl/27940238 (u mnie właśnie wychodzi taki hmm bury 😉 aż ciekawa jestem jak smakuje ze świeżej kapusty, wyjdzie ze zwykłej? a może lepiej z włoskiej?