Menu Zamknij

Zrazy z mięsa mielonego

Zrazy z mięsa mielonego to super pomysł na zrobienie przepysznego obiadku. Mięciutkie i soczyste roladki w sosie, nadziewane tradycyjnym nadzieniem. Szybciutkie i bardzo proste w wykonaniu a smakiem zasmakują wszystkich. Jezeli znudziły Wam się tradycyjne kotlety z mielonego to zapraszam do korzystania z mojego przepisu na mielone inaczej, a mianowicie pyszne zrazy.

Zrazy z mięsa mielonego – składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  •  1 jajko
  •  duża cebula
  •  15 dag boczku parzonego lub wędzonego
  •  2 ogórki kiszone
  •  bułka tarta
  •  3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego
  •  sos pieczeniowy Winiary (ciemny)
  •  sól. pieprz ,olej

Zrazy z mięsa mielonego – sposób przygotowania

  1.  Siekamy połowę cebuli ,dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko ,dodajemy sól i pieprz wyrabiamy .Można dodać trochę tartej bułki ,aby mięso było bardziej lepkie.
  2.  Z mięsa formujemy placki ok. 1 cm.
  3.  Boczek ,ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
  4. Na każdy placek kładziemy po kawałku ogórka boczku i cebulki.( cebulkę posypujemy solą,pieprzem i słodką papryką.
  5. Sklejamy i formujemy zraziki,obtaczamy w bułce tartej i podpiekamy na gorącym oleju,delikatnie obracając.
  6.  Następnie zalewamy wodą tak ,aby zraziki były zanurzone.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie .Gotujemy ok 30 minut .Po tym czasie rozprowadzamy sos pieczeniowy w zimnej wodzie i dodajemy do roladek.zagotowujemy.
  7.  Sos zagęszczamy mąka .3 łyżki mąki rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dodajemy do sosu.Zagotowujemy. Smacznego.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *