Menu Zamknij

Buraczki tarte na zimę

       Buraczki na zimę zaprawiam co rok. To gotowa sałatka w słoiczku. Cała moja rodzina cieszy się ich delikatnym smakiem. To świetny dodatek do obiadu np. kotletów, czy tez zrazów. Zimą można też ż otworzyć gotowy słoiczek i użyć do zupy buraczanej.


Składniki;

  • buraczki
  • cukier
  • ocet
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Buraczki umyć,ugotować do miękkości.Ostudzone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem i octem .Dokładnie wymieszać.Pozostawić na ok. 1 godz.Po tym czasie nakładać buraczki do słoiczków.Nakładając upychamy buraki tak.aby wytłoczyć jak najwięcej powietrza ze słoików.Sok na wierzchu zostawiamy.Zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy od zagotowania 15 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *