Menu Zamknij

Gołąbki w kapuście

Składniki;
cebula
1 jajko
0,5 kg..mięsa mielonego
główka kapusty
1 saszetka ryżu
1 kostka bulionu
olej do smażenia
mąka i 2 łyżki śmietany
2 liście laurowe,2 ziarenka ziela ang.
sól.pieprz ,papryka

Wykonanie:
Z kapusty wykrawamy głąb.Wkładamy do dużego garnka ,aby była cała zanurzona.Wodę solimy .Kapustę gotujemy  .Po kolei obieramy wierzchnie  liście kapusty cały czas gotując na małym ogniu.W tym czasie również gotujemy saszetkę ryżu.Następnie przygotowujemy farsz :Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko ,pokrojoną w kostkę cebulkę,ugotowany ryż,sól i pieprz do smaku .Całość wyrabiamy.Gotowy farsz nakładamy na środek lekko posolonych liści. Składamy do środka prawy i lewy bok liścia i zwijamy w roladkę.(Ja owijam trochę nitką).Następnie uformowane gołąbki pieprzymy ,posypujemy lekko papryką i podpiekamy na oleju,aż się zrumienią.Podpieczone zalewamy bulionem.Dodajemy liście ,ziele i dusimy ok 45 min..Po tym czasie wyjmujemy gołąbki i zagęszczamy sos. 2 łyżeczki mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie,wlewamy do sosu i zagotowujemy.Sos można zabielić śmietaną. Również można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i trochę ketchupu,aby mieć sos pomidorowy.Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *