Menu Zamknij

Gołąbki bez zawijania

Składniki;

  • 500 g mięsa mielonego
  • pół szkl.kaszki manny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 0,5 kg kapusty zwykłej lub pekińskiej
  • 1 saszetka ryżu
  • olej,sól pieprz
  • 2 łyżki koncentratu
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ziarenka ziela ang ,3 liście laurowe
  • kostka bulionu
Wykonanie;
Do surowego mięsa dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, ryż ,kaszkę,2 jajka ,cebulkę pokrojoną w kostkę.Solimy i pieprzymy do smaku.Wszystko wyrabiamy i formujemy gołąbki.Obsmażamy na oleju , aż się zrumienią.Przekładamy do większego rondla ,zalewamy bulionem rozrobionym w gorącej wodzie.Dodajemy ziele i liście.Dusimy ok. 45 minut..Po tym czasie dodajemy koncentrat .chwilę gotując.Na koniec zagęszczamy sos mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.Sos można zabielić śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *