Składniki;
- ok 6 plastrów schabu
- 1 większa cebula
- 1 mały por
- 2 marchwie
- 1 łyżeczka przyprawy lubczyk
- 1 łyżeczka majeranku
- 700 ml bulionu mięsnego
- 3 ziela ang.
- 3 liście laurowe
- olej
- sól,pieprz ,czerwona papryka
Wykonanie;
- Cebulkę kroimy w kostkę ,rumienimy w brytfance.Następnie por i marchew kroimy w plastry ,dorzucamy do cebulki,chwilę podsmażamy.ok 5 minut.Schabowe lekko rozklepujemy, solimy,pieprzymy,posypujemy papryką.Obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron. Podsmażone kotlety razem z tłuszczem od smażenia wrzucamy do brytfanny z cebulką porem i marchewką.Zalewamy bulionem .Mięso powinno być całkowicie zanurzone.W razie potrzeby dolewamy wody.Dodajemy ziele ang,liście laurowe i dusimy pod przykryciem ok 60 minut.Pod koniec dodajemy majeranek i lubczyk,chwilę gotując.Sos zagęszczamy 1 łyżka maki rozprowadzoną w pół szklanki zimnej wody.Smacznego.