Menu Zamknij

Duszony schab z warzywami

Składniki;

  • ok 6 plastrów schabu
  • 1 większa cebula
  • 1 mały por
  • 2 marchwie
  • 1 łyżeczka przyprawy lubczyk
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 700 ml bulionu mięsnego
  • 3 ziela ang.
  • 3 liście laurowe
  • olej
  • sól,pieprz ,czerwona papryka

Wykonanie;

  • Cebulkę kroimy w kostkę ,rumienimy w brytfance.Następnie por i marchew kroimy w plastry ,dorzucamy do cebulki,chwilę podsmażamy.ok 5 minut.Schabowe lekko rozklepujemy, solimy,pieprzymy,posypujemy papryką.Obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron. Podsmażone kotlety razem z tłuszczem od smażenia  wrzucamy do brytfanny z cebulką porem i marchewką.Zalewamy bulionem .Mięso powinno być całkowicie zanurzone.W razie potrzeby dolewamy wody.Dodajemy ziele ang,liście laurowe i dusimy pod przykryciem ok 60 minut.Pod koniec dodajemy majeranek i lubczyk,chwilę gotując.Sos zagęszczamy 1 łyżka maki rozprowadzoną w pół szklanki zimnej wody.Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *