Menu Zamknij

Leczo rybne




Składniki;

  • 0,5 kg filetów rybnych (Matias)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki wody
  • pieprz,papryka ostra
  • olej

na farsz:

  • 1 puszka papryki konserwowej
  • 1  duża cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ogórki konserwowe
  • sól,pieprz,cukier do smaku
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego 
  • pół szklanki ketchupu
  • 300 ml bulionu warzywno-mięsnego

Wykonanie;
Filety wymoczyć w wodzie ,najlepiej na całą noc.Rybę kroimy w kawałki ,pieprzymy i posypujemy papryką.Mąkę mieszamy z jajkiem i wodą.Każdy kawałek namaczamy w cieście i podpiekamy na gorącym oleju ,na złoty kolor.Odstawiamy. W międzyczasie cebulkę  kroimy w piórka ,solimy,pieprzymy i podsmażamy dość mocno w rondlu.Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach,lub kroimy w cienkie paseczki .Dorzucamy do cebuli i chwilę podsmażamy.Bulion mieszamy z przecierem i ketchupem.Dodajemy do warzyw.Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Całość dusimy pod przykryciem ok 20 minut.Po tym czasie dodajemy rybę i jeszcze chwilę gotujemy.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *