Domowe paszteciki z kapustą i grzybami – pychotka!, uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Wypełnione smacznym farszem idealnie uzupełniają smak wigilijnego barszczu Świetnie sprawdzą się na świątecznym stole. Przygotowanie domowych pasztecików nie jest skomplikowane, Serdecznie polecam prosty przepis na świąteczne paszteciki.
Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki na farsz
700 g kiszonej kapusty
300 g pieczarek
3 średnie cebule
sól,pieprz do smaku
1 łyżka maggi
olej

Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki na ciasto
500 g mąki
20 g drożdży
300 ml mleka
60 g masła+ kawałek do posmarowania pasztecików
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 jaja
odrobina maku
Paszteciki z kapustą i grzybami – sposób przygotowania
Przygotowujemy farsz.Cebulkę kroimy w kostkę,pieczarki w większe kawałki,solimy i pieprzymy. Podsmażamy na patelni..Kapustę zalewamy wodą ,gotujemy ok 25 minut do miękkości.Kapustę odsączamy,kroimy i wrzucamy do pieczarek z cebulką Dodajemy maggi.,dolewamy 100 ml wody i dusimy kilka minut pod przykryciem.Odkrywamy i smażymy jeszcze chwilkę do odparowania wody.Gotowy farsz odstawiamy.W tym czasie kruszymy drożdże w 150 ml ciepłego mleka,dodajemy łyżeczkę cukru,mieszamy ,przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W pozostałym mleku rozpuszczamy 60 g masła i 2 jajka.Mąkę z solą przesiewamy.Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz masę mleczno- jajeczną.Wyrabiamy elastyczne ciasto.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,do podwojenia objętości.Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy cienkie paski ok.(15-30 cm) Kładziemy farsz wzdłuż długiego brzegu i zlepiamy rulon.Smarujemy wierzch roztopionym masłem i posypujemy makiem.Kroimy na mniejsze kawałki pod skosem.Wykładamy na blaszkę,posmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp.210 st.ok,20 minut do zrumienienia(.Zależy od piekarnika,ja piekłam na 3 kondygnacjach,to u góry zrumieniły się najszybciej,)

Ja tez dzisiaj robiłam paszteciki ! Super wyglądają 😉
Wesołych, wspaniałych Świąt ! 😉
Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt 🙂