Menu Zamknij

Zrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Pyszne zrazy zawijane według tego przepisu wychodzą idealnie. Sprawdzony przepis mojej mamy. Zapraszam do wypróbowania.

Zrazy wołowe w sosie własnym – składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego(ładny kawałek,najlepiej bez żył)
  • 25 dag boczku parzonego lub wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ziarenka ziela ang
  • 3 liście laurowe
  • sól,pieprz,papryka słodka do smaku
  • olej, mąka
 

Zrazy wołowe w sosie własnym – wykonanie:

Mięso kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek ubijamy lekko tłuczkiem. Solimy z obu stron, pieprzymy i posypujemy papryką. Boczek ogórek,i cebulkę kroimy w kostki. Na rozbite plastry mięsa nakładamy po kawałku,boczku, ogórka i cebuli.(Cebulkę solimy i pieprzymy. Zwijamy roladki,które owijamy nitką lub spinamy wykałaczką. Przygotowane podsmażamy dość mocno na oleju z wszystkich stron. Dodajemy liście i ziele. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok.1,5 godz. Na koniec zagęszczamy sos mąką. (2 łyżki mąki rozprowadzamy w połowie szklance wody) Zagotowujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *