Zrazy wołowe to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Pyszne zrazy zawijane według tego przepisu wychodzą idealnie. Sprawdzony przepis mojej mamy. Zapraszam do wypróbowania.
Zrazy wołowe w sosie własnym – składniki:
- 1 kg mięsa wołowego(ładny kawałek,najlepiej bez żył)
- 25 dag boczku parzonego lub wędzonego
- 2 cebule
- 3 ogórki kiszone
- 3 ziarenka ziela ang
- 3 liście laurowe
- sól,pieprz,papryka słodka do smaku
- olej, mąka
Zrazy wołowe w sosie własnym – wykonanie:
Mięso kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek ubijamy lekko tłuczkiem. Solimy z obu stron, pieprzymy i posypujemy papryką. Boczek ogórek,i cebulkę kroimy w kostki. Na rozbite plastry mięsa nakładamy po kawałku,boczku, ogórka i cebuli.(Cebulkę solimy i pieprzymy. Zwijamy roladki,które owijamy nitką lub spinamy wykałaczką. Przygotowane podsmażamy dość mocno na oleju z wszystkich stron. Dodajemy liście i ziele. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok.1,5 godz. Na koniec zagęszczamy sos mąką. (2 łyżki mąki rozprowadzamy w połowie szklance wody) Zagotowujemy.