Pyszne i proste jogurtowe muffiny z jagodami
Jagody zwykle jadam z śmietaną, cukrem lub jogurtem. Jednak dziś skusiłam się na wykonanie pysznych i prostych jogurtowych muffinek z jagodami. Moimi ulubionymi proporcjami to są na ” oko”, ale poniżej znajdziecie orientacyjne ilości.
Składniki na muffiny z jagodami ( 12 porcji)
- 200 g jogurtu naturalnego
- jagody ( ilość według uznania)
- 75 g masła
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W garnku na małym ogniu rozpuść masło. Odstaw do wystygnięcia. Następnie dosyp resztę składników i dokładnie wymieszaj. Do ciasta na koniec dodaj trochę jagód. Ciasto teraz należy mieszać bardzo delikatnie. Możesz dać więcej cukru, jeśli lubisz słodsze desery. Do mniej więcej 3/4 wysokości przełóż ciasto do formy. Do przygotowania muffinek użyłam około 200 gram jagód.
Muffiny włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut.