Menu Zamknij

Pyszne i proste jogurtowe muffiny z jagodami

 
Jagody zwykle jadam z śmietaną, cukrem lub jogurtem. Jednak dziś skusiłam się na wykonanie pysznych i prostych jogurtowych muffinek z jagodami. Moimi ulubionymi proporcjami to są na ” oko”, ale poniżej znajdziecie orientacyjne ilości. 
 

Składniki na muffiny z jagodami ( 12 porcji)

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • jagody ( ilość według uznania)
  • 75 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

 
W garnku na małym ogniu rozpuść masło. Odstaw do wystygnięcia. Następnie dosyp resztę składników i dokładnie wymieszaj. Do ciasta na koniec dodaj trochę jagód. Ciasto teraz należy mieszać bardzo delikatnie. Możesz dać więcej cukru, jeśli lubisz słodsze desery. Do mniej więcej 3/4 wysokości przełóż ciasto do formy. Do przygotowania muffinek użyłam około 200 gram jagód. 
Muffiny włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *