Bananowy obłoczek – ciasto bez pieczenia
Bananowy obłoczek – to ciasto lekkie, smaczne, a na dodatek bez pieczenia. Łatwo się sporządza i wyśmienicie smakuje.
Składniki na dolną warstwę:
- biszkopty podłużne ok 18 szt
- 5 galaretek cytrynwych
- 1litr i 250ml gorącej wody(5 szklanek)
Składniki na górnąwarstwę:
- 0,5 kg zmielonego twarogu
- 300ml.śmietanki30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1/4 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostudzenia i stężenia. Na blachę wyłożyć biszkopty, a na wierz obrane banany w całości. Gdy galaretka zacznie tężec zalać banany i odstawić do lodówki. Następnie w misce lekko ubić śmietanę. Do śmietany dodać stopniowo ser, sok z cytryny i cukier puder. Dokładnie zmiksować. Zelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody. Przestudzoną wlać do masy serowej. Jeszcze raz wszystko razem zmiksować. Wstawić do lodówki lub do zamrażalnika jeżeli chodzi o krótszy czas ,a gdy zacznie tężeć zalać pierwszą warstwę. Ponownie wstawić do lodówki , aby ciasto stężało. Smacznego.