Menu Zamknij

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami to super oryginalne danie na obiad dla całej rodziny lub ciepłą kolację. Jest świetnym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków np. z poprzedniego dnia. Mimo prostoty wykonania i niedrogich produktów są wyjątkowo smaczne.
 
 
Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag. pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Wykonanie:
 
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub można ugnieść tłuczkiem na jednolitą masę. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach .Cebulkę kroimy w kosteczkę. Wraz z pieczarkami podsmażamy aż pieczarki odparują całą wodę. Farsz solimy i pieprzymy. Do miski wkładamy rozgniecione ziemniaki, jajo, oraz mąkę .Solimy. wyrabiamy masę ,aby  składniki się połączyły. Jeżeli jest zbyt lepkie podsypujemy mąką. Bierzemy trochę masy ziemniaczanej na rękę ,rozpłaszczamy na dłoni , dodać farszu i zlepić w kulkę. Formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron ,do uzyskania złotego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *