Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami to super oryginalne danie na obiad dla całej rodziny lub ciepłą kolację. Jest świetnym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków np. z poprzedniego dnia. Mimo prostoty wykonania i niedrogich produktów są wyjątkowo smaczne.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 30 dag. pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub można ugnieść tłuczkiem na jednolitą masę. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach .Cebulkę kroimy w kosteczkę. Wraz z pieczarkami podsmażamy aż pieczarki odparują całą wodę. Farsz solimy i pieprzymy. Do miski wkładamy rozgniecione ziemniaki, jajo, oraz mąkę .Solimy. wyrabiamy masę ,aby składniki się połączyły. Jeżeli jest zbyt lepkie podsypujemy mąką. Bierzemy trochę masy ziemniaczanej na rękę ,rozpłaszczamy na dłoni , dodać farszu i zlepić w kulkę. Formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron ,do uzyskania złotego koloru.