Sałatka królewska to lekkie i szybkie danie. Jest przepyszna, wystarczy połączyć kilka składników, zmieszać i schłodzić. Można ją przygotować, na przyjęcie, kolację lub dodatek do pracy.
Składniki:
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 200g szynki drobiowej
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka ananasa w syropie
- 1 średni por
- 3 jajka
- sól pieprz do smaku
- 3 łyżki majonezu
Wykonanie:
- Kukurydzę, ananas i seler odcedzamy na sicie.
- Ananas kroimy w kostkę, a selera na mniejsze paseczki.
- Szynkę pokroić w kostkę.
- Jaja ugotować na twardo ,obrać ze skorupek również pokroić w kostkę.
- Por posiekać bardzo drobno.
- Wszystkie składniki wsypujemy do miski wraz odsączoną kukurydzą, dodajemy 3 łyżki majonezu. Delikatnie mieszamy , aby składniki się połączyły.
- Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
- Przed podaniem sałatkę włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.