Siekane kotleciki z serem i majonezem
To proste ,smaczne i soczyste danie na szybki obiad. Podajemy z ziemniakami ,frytkami lub z samą surówką .Można tez podawać jako przekąskę z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Składniki:
- jeden podwójny filet
- 2 łyżki majonezu
- 1 jajko
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- so; i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Filety z piersi pokroić drobno w kostkę 0,5-1,0cm.
2. Pokrojone mięso wkładamy do miseczki .Dodajemy majonez ,jajko, obie mąki, zieloną pietruszkę, ,starty ser oraz przyprawy.
3. Całość mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na 1 godz. do lodówki.
4.Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej .Za pomocą łyżki nakładamy małe porcje kotlecików o średnicy ok.5 cm. Smażymy z obu stron na złoty kolor ,Smacznego