Ślimaczki to szybka przekąska na przyjęcie dla znajomych lub rodziny. Nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta w wykonaniu. Osobiście to ja serwuję ślimaczki również u mnie w domku na obiadek. Każdy może ją zrobić, ponieważ nie wymagają zdolności kulinarnych. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
-
15 dag startego żółtego sera
-
10 dag szynki
-
1 opakowanie ciasta francuskiego
-
4 łyżki ketchupu
-
1 łyżeczka oregano
-
pół łyżeczki słodkiej papryki
-
szczypta soli
-
1 jajko
- Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, delikatnie rozwałkować.
- Na całej powierzchni ciasta, rozmasować ketchup.
- Następnie na cieście układamy plastry szynki i na całości posypujemy startym serem.
- Posypujemy przyprawami.
- Zwijamy jak roladę, lekko dociskając.
- Zwiniętą roladę kroimy na krążki o szerokości 2 cm.
- Tak powstałe ślimaczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.
- Piec około 20 minut do momentu zrumienienia.
Slimaczki można podawać na ciepło jak i na zimno z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Uwielbiamy
ja robię podobne ale z ciasta na pizzę 🙂
Tak też można 🙂