Menu Zamknij

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem!

Ślimaczki to szybka przekąska na przyjęcie dla znajomych lub rodziny. Nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta w wykonaniu. Osobiście to ja serwuję ślimaczki również u mnie w domku na obiadek. Każdy może ją zrobić, ponieważ nie wymagają zdolności kulinarnych. Zapraszam do przepisu. 
 

Składniki:

  •  15 dag startego żółtego sera
  •  10 dag szynki
  •  1 opakowanie ciasta francuskiego
  •  4 łyżki ketchupu
  •  1 łyżeczka oregano
  •  pół łyżeczki słodkiej papryki
  •  szczypta soli
  •  1 jajko
 
 
  1. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, delikatnie rozwałkować.
  2.  Na całej powierzchni ciasta, rozmasować ketchup.
  3.  Następnie na cieście układamy plastry szynki i na całości posypujemy startym serem. 
  4.  Posypujemy przyprawami. 
  5.  Zwijamy jak roladę, lekko dociskając. 
  6.  Zwiniętą roladę kroimy na krążki o szerokości 2 cm. 
  7.  Tak powstałe ślimaczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8.  Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. 
  9.  Piec około 20 minut do momentu zrumienienia. 
Slimaczki można podawać na ciepło jak i na zimno z ulubionym sosem np. czosnkowym.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *