Menu Zamknij

Tostowe muffiny z szynka, serem i zapiekanym jajkiem

Tostowe miseczki z szynką i serem to świetny pomysł na przekąskę, która zachwyci każdego gościa. Przygotowanie ich jest bardzo proste a, smakują wyśmienicie.

 
Składniki:  (na 5 porcji)
  • 10 kromek chleba tostowego 
  • 5 plastrów szynki
  • potarty ser
  • 5 jajek
  • odrobinę masła
  • sól ,pieprz do smaku
  • pomidorki do dekoracji, natka pietruszki
  • blaszka do muffinek
 
Wykonanie:
  1. Z chleba tostowego odcinam skórki, a miąższ cienko rozwałkowuję.
  2. Do foremek, które posmarowałam cienko masłem wkładam po 2 kromki chleba tostowego w taki, aby dno i boki wyłożone były chlebkiem. W ten sposób powstaje koszyczek.
  3. W każdej miseczce po bokach układa po 2 małe plasterki szynki.
  4. Do środka wkładam trochę potartego sera. Na wierzch wbijam jajko.
  5. Posypuję lekko solą i pieprzem. Całość pieczemy ok 15 minut w piekarniku 190st
  6. Dekoruję natką pietruszki i pomidorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *