Babeczki czekoladowo bananowe robione w dosłownie parę minut. Uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Są idealną słodką przekąską na dziecinną imprezkę , a także szybkie małe cos do kawusi na popołudnie.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki kakao (gorzkie)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- dodatkowo można użyć polewy czekoladowej lub posypać cukrem pudrem
Z podanych składników wyszło mi 14 babeczek.
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175st.C
- Przygotować foremki na babeczki i wyłożyć je pilotkami
- Obrać banany ze skórki włożyć do miseczki i widelcem rozgnieść na jednolitą papkę. Dodać olej oraz jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
- W drugiej miseczce wymieszać ze sobą suche składniki tj. mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną , cukier zwykły ,cukier waniliowy oraz kakao.
- Do miseczki z suchymi składnikami dodać mokre składniki tzn. rozgniecione banany z olejem i jajami . Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Papilotki wypełnić ciastem i piec w temp.175 st.C przez około 18- 20 minut. (do tzw. suchego patyczka )
- Po upieczeniu wyjąć babeczki z piekarnika i studzić na kratce.