Menu Zamknij

Babeczki czekoladowo bananowe

Babeczki czekoladowo bananowe robione w dosłownie parę minut. Uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Są idealną słodką przekąską na dziecinną imprezkę , a także szybkie małe cos do kawusi na popołudnie.

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao (gorzkie)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • dodatkowo można użyć polewy czekoladowej lub posypać cukrem pudrem
 
Z podanych składników wyszło mi 14 babeczek.
Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175st.C
  2. Przygotować foremki na babeczki i wyłożyć je pilotkami
  3. Obrać banany ze skórki włożyć do miseczki i widelcem rozgnieść na jednolitą papkę. Dodać olej oraz jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
  4. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą suche składniki tj. mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną , cukier zwykły ,cukier waniliowy oraz kakao.
  5. Do miseczki z suchymi składnikami dodać mokre składniki tzn. rozgniecione banany z olejem i jajami . Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  6. Papilotki wypełnić ciastem i piec w temp.175 st.C przez około 18- 20 minut. (do tzw. suchego patyczka )
  7. Po upieczeniu wyjąć babeczki z piekarnika i studzić na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *