Menu Zamknij

Delikatne kotleciki jajeczne z sosem pieczarkowym

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym to wspaniały pomysł na bezmięsny piątkowy obiad. Bardzo proste w wykonaniu a zarazem smacznie smakują.

Składniki:
  • 6 ugotowanych jajek na twardo
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos:
  • ok.300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 ml. śmietanki 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka masła
  • sól,pieprz
 
Wykonanie:
  1. Jajka obrać i posiekać w słupki. Dodać do jajek bułkę tartą ,posiekany szczypiorek.
  2. Wbić jajo ,doprawić solą i pieprzem.
  3. Uformować niewielkie kotleciki.Obtoczyć w bułce tartej i  smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.Odstawić.
  4. Przygotowujemy sos. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na oleju.
  5. Pieczarki pokroić w plasterki ,dodać do cebulki.
  6. Smażyć cały czas mieszając ,aż pieczarki odparują wodę i zaczną się rumienić.
  7. Doprawić solą i  pieprzem. Wlać śmietankę i zagotować.
  8. Zestawić z ognia. Dla pogłębienia smaku dodać sos sojowy. Jeżeli sos jest za gęsty można rozcieńczyć mlekiem lub bulionem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *