Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym to wspaniały pomysł na bezmięsny piątkowy obiad. Bardzo proste w wykonaniu a zarazem smacznie smakują.
Składniki:
- 6 ugotowanych jajek na twardo
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- 4 łyżeczki bułki tartej + do obtoczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- ok.300g pieczarek
- 1 cebula
- 250 ml. śmietanki 18%
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- sól,pieprz
Wykonanie:
- Jajka obrać i posiekać w słupki. Dodać do jajek bułkę tartą ,posiekany szczypiorek.
- Wbić jajo ,doprawić solą i pieprzem.
- Uformować niewielkie kotleciki.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.Odstawić.
- Przygotowujemy sos. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na oleju.
- Pieczarki pokroić w plasterki ,dodać do cebulki.
- Smażyć cały czas mieszając ,aż pieczarki odparują wodę i zaczną się rumienić.
- Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę i zagotować.
- Zestawić z ognia. Dla pogłębienia smaku dodać sos sojowy. Jeżeli sos jest za gęsty można rozcieńczyć mlekiem lub bulionem.
Tak duże kawałki jajek i to się nie rozwala?