Sałatka alibabka -smaczna ,prosta i szybka w wykonaniu. Idealna jako przystawka na wszelkie przyjęcia i imprezy. Mnie osobiście ta sałatka z zupką chińską bardzo pozytywnie zaskoczyła smakiem. Z innymi składnikami tworzy naprawę pyszne połączenie.
Składniki:
- 2 zupki chińskie
- 4 ogórki kiszone
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka czerwonej fasoli
- 500g piersi z kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany kwaśnej (18%)
- sól ,pieprz ,papryka czerwona
Wykonanie:
- Zupki pokruszyć. Wsypać przyprawę pikantną z jednego opakowania .Zalać wrzątkiem, tylko tak, aby przykryć makaron. Odstawić na 10 minut.
- Kukurydzę i fasolę odcedzić. Przepłukać wodą.
- Ogórki pokroić w kosteczkę
- Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą pieprzem papryką i usmażyć. Odstawić do wystudzenia.
- Do miski wkładamy wszystkie składniki ,prócz kurczaka ,doprawiamy troszkę solą i pieprzem. Majonez łączymy ze śmietaną dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy.
- Na wierzchu układamy kawałki kurczaka.