Menu Zamknij

Imprezowa sałatka z surimi i ryżem

Imprezowa sałatka z surimi i ryżem jest szybką i bardzo prostą w wykonaniu. Jest świetnym pomysłem na kolację ,lub sałatkę do pracy . Można ją również przygotować na wigilię jako nowoczesną sałatkę, ponieważ nie zawiera mięsa. Polecam ,jest bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu 100g(długoziarnisty)
  • Pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 mała cebulka czerwona
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 250 g paluszków krabowych surimi
  • 1 pęczek koperku
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • sól ,pieprz do smaku
  1. Ryż ugotować wg. przepisu. Odcedzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
  3. Cebulkę czerwoną obrać z łupinek i pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  6. Niezamrożone paluszki krabowe surimi należy obrać z foli , a następnie pokroić na paseczki ok 0,5 cm. Jeżeli mamy paluszki zamrożone przed przygotowywaniem sałatki trzeba je odpowiednio odmrozić.
  7. Wszystkie składniki wrzucić do miseczki dodać 4 czubate łyżki majonezu . Wymieszać.
  8. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Schłodzić w lodówce przez min.30 minut. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *