Menu Zamknij

Ciasto Biskup

Ciasto Biskup-warstwowe, na różne okazje. Bardzo smaczne  z kremem budyniowym,  bezą kokosowo -makową oraz galaretką. Ciasto samo rozpływa się w ustach. Połączenie galaretki ,bezy i maku daje niesamowity smak. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj 
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 2 szklanki wody
  • 2 słoiki dżem czarnej porzeczki (100 %owoców)
  • 2 galaretki wiśniowe

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
    szczypta soli 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej 64 %
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki masła

Ciasto Biskup przepis:

  1. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm,(jeżeli mamy trochę mniejszą wyjdzie wyższe ciasto)posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, Pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas miksując. Potem zmniejszyć obroty i dodawać żółtko po żółtku, aż, powstanie jednolita masa. Na  koniec Obie mąki przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i dodać  do masy miksując na najniższych obrotach, tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Wylać na blaszkę, piekarnik rozgrzać do 180 st, i piec ok 20 minut (do tzw. suchego patyczka).Wyjąć z piekarnika i położyć go do góry nogami na blat.

Jak zrobić biszkopt z makiem i kokosem?:

  1. w mikserze ubić białka  ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie mikser wyłączyć i dodać mak z wiórkami kokosowymi.. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
  2. Przelać masę w tą blaszkę co piekliśmy biszkopt. Masę makowo- kokosową piec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 st. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Jak zrobić masę porzeczkową?

  1. 2 szklanki wody zagotować,wsypać2 galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Do gorącej galaretki dodać 2 dżemy i delikatnie wymieszać. odstawić do schłodzenia.

Jak zrobić krem budyniowy?

  1. 1,5 szklanki mleka zagotować w rondlu z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Gdy mleko w rondlu się zagotuje dodać mąki z żółtkami., cały czas mieszając. Gotować, aż masa będzie gęsta .
  2. Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. W osobnej misce utrzeć masło mikserem na jasny puch. Dodawać łyżka po łyżce masę budyniową , cały czas miksując na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. 

Jak zrobić polewę czekoladową?

  1. Wszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować na małym ogniu, do uzyskania jednolitej masy.
  2. Zdjąć z ognia i odstawić.

Ciasto Biskup składanie w całość:

  1. Na dno blaszki kładziemy jasny biszkopt. Następnie wylewamy na niego tężejącą galaretkę z dżemem. Wstawić do lodówki , aby galaretka bardziej stężała. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć krem budyniowy. Na krem kładziemy biszkopt makowo – kokosowy. Na wierzch polać polewę czekoladową w dowolny sposób ,robiąc tzw. esy-floresy.
  2. Jeżeli galaretka za mocno nam stężeje lub polewa zawsze można podgrzać trochę na palniku i rozgęścić.
  3. Schłodzić ciasto w lodówce . Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *