Ciasto Biskup-warstwowe, na różne okazje. Bardzo smaczne z kremem budyniowym, bezą kokosowo -makową oraz galaretką. Ciasto samo rozpływa się w ustach. Połączenie galaretki ,bezy i maku daje niesamowity smak. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- szczypta soli
Składniki na warstwę z galaretką:
- 2 szklanki wody
- 2 słoiki dżem czarnej porzeczki (100 %owoców)
- 2 galaretki wiśniowe
Składniki na krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej 64 %
- 2 łyżki śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki masła
Ciasto Biskup przepis:
- Blaszkę o wymiarach 23×33 cm,(jeżeli mamy trochę mniejszą wyjdzie wyższe ciasto)posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, Pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas miksując. Potem zmniejszyć obroty i dodawać żółtko po żółtku, aż, powstanie jednolita masa. Na koniec Obie mąki przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do masy miksując na najniższych obrotach, tylko do czasu połączenia się składników.
- Wylać na blaszkę, piekarnik rozgrzać do 180 st, i piec ok 20 minut (do tzw. suchego patyczka).Wyjąć z piekarnika i położyć go do góry nogami na blat.
Jak zrobić biszkopt z makiem i kokosem?:
- w mikserze ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie mikser wyłączyć i dodać mak z wiórkami kokosowymi.. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
- Przelać masę w tą blaszkę co piekliśmy biszkopt. Masę makowo- kokosową piec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 st. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
Jak zrobić masę porzeczkową?
- 2 szklanki wody zagotować,wsypać2 galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Do gorącej galaretki dodać 2 dżemy i delikatnie wymieszać. odstawić do schłodzenia.
Jak zrobić krem budyniowy?
- 1,5 szklanki mleka zagotować w rondlu z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Gdy mleko w rondlu się zagotuje dodać mąki z żółtkami., cały czas mieszając. Gotować, aż masa będzie gęsta .
- Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. W osobnej misce utrzeć masło mikserem na jasny puch. Dodawać łyżka po łyżce masę budyniową , cały czas miksując na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Jak zrobić polewę czekoladową?
- Wszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować na małym ogniu, do uzyskania jednolitej masy.
- Zdjąć z ognia i odstawić.
Ciasto Biskup składanie w całość:
- Na dno blaszki kładziemy jasny biszkopt. Następnie wylewamy na niego tężejącą galaretkę z dżemem. Wstawić do lodówki , aby galaretka bardziej stężała. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć krem budyniowy. Na krem kładziemy biszkopt makowo – kokosowy. Na wierzch polać polewę czekoladową w dowolny sposób ,robiąc tzw. esy-floresy.
- Jeżeli galaretka za mocno nam stężeje lub polewa zawsze można podgrzać trochę na palniku i rozgęścić.
- Schłodzić ciasto w lodówce . Smacznego.