Menu Zamknij

Domowe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane -prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków a zarazem jaka smaczna .Każdy ma swój ulubiony smak ,niektórzy lubią mocno chrupiące inni delikatne puszyste. Placuszki ,aby były chrupiące należy zetrzeć ziemniaki na średnich lub dużych oczkach. Patelnia musi być mocno nagrzana. Jeżeli placuszki mają być miękkie to należy zetrzeć na małych oczkach.

Placki ziemniaczane składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • pół łyżki mąki pszennej
  • szczypta soi 
  • olej do smażenia
  • mała cebulka (drobniutko siekana)
  • śmietanka słodka lub kwaśna , cukier
Placki ziemniaczane przepis;
  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach (jeśli mają być chrupiące to na dużych)
  2. Zostawić w misce .Miskę delikatnie pochylić na ok 5 minut .Po tym czasie zlać delikatnie nadmiar wody. Następnie dodać starta cebulkę ,jajko ,mąkę i szczyptę soli. Całość wymieszać .
  3. Na patelni rozgrzać olej .łyżką formować placuszki i smażyć z każdej strony na rumiano.
  4. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniczkach papierowych.
  5. Placuszki można podawać z cukrem i śmietanką lub np. z sosem węgierskim.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *