Domowy makowiec zawijany ,którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ciasto wilgotne, puszyste, smaczne, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem i posypana skórką pomarańczową. Pyszniejszy niż z cukierni. Długo zachowuje swoją świeżość. Z tego przepisu wychodzą 3 makowce ok30 cm .Plusem jest ,że makowca można zamrozić, wystarczy owinąć szczelnie w folię spożywczą.
Po odmrożeniu smakuje jak co dopiero upieczony. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
- 45 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej plus odrobina do podsypywania
- 100gram cukru (Niecałe pół szklanki)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150g masła
- 6 żółtek
- 3 łyżeczki Amaretto (lub wodki,spirytusu,rumu)
Domowa masa makowa z białkami:
- 1200gmasy makowej
- 6 białek
- jeżeli używamy gotowej masy sklepowej to należy dodać do niej 6 białek na 1200g masy makowej
Dodatkowe składniki do makowca:
- lukier(1 szklanka cukru pudru plus 4 łyżki gorącej wody
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Makowiec zawijany przepis:
- Przygotowujemy rozczyn. W celu wykonania rozczynu do miski należy rozkruszyć 45 g świeżych drożdży, dodać 2 łyżki cukru,6 płaskich łyżeczek mąki pszennej oraz 190 ml letniego mleka. Całość dokładnie wymieszać, by powstał płyn bez grudek.
- Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło na około20 minut. Po tym czasie drożdże powinny powiększyć swoją objętość.
- Masło roztopić na małym ogniu. Pozostawić do ostudzenia.
- Do miski wsypać przesianą mąkę dodać rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto (poza masłem) i zacząć je wyrabiać. Podczas wyrabiania dolewać stopniowo roztopione masło. Ciasto dość długo wyrabiać. Ja pomagam sobie mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego i zajmuje mi to ok 10-15 minut. Ciasto musi być miękkie i elastyczne.
- Na lekko oprószony blat przerzucam ciasto i jeszcze chwilę ok 1 minuty wyrabiam ręcznie.
- Przygotowuję większą miskę, oprószam ją mąką i wkładam do niej ciasto uformowane w kulę.
- Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok 60-90 minut by wyrosło.
- 6 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy makowej i mieszać drewnianą łyżka do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Następnie każdą część przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokątne placki o grubości ok.3-4 mm. Na każdy placek nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm. od każdego brzegu ciasta drożdżowego
- Kolejno zwijać wzdłuż krótszego boku w roladkę, tak, aby zawinięcie znalazło się na spodzie makowca. Konce rolad zawinąć pod spód.
- Każdy makowiec wyłożyć na papier do pieczenia wysmarowany olejem i zawinąć dwukrotnie, pozostawiając ok 1 cm. luzu pomiędzy ciastem drożdżowym a papierem do pieczenia (najlepiej sprawdzić to wsuwając palce między papier a ciasto-taki odstęp jest idealny).Przełożyć makowce na blachę do pieczenia, pozostawiając między nimi dość duże odstępy.
- Pozostawić je w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temp.190st.C z funkcja pieczenia góra -dół i wstawić blachę na średni poziom w piekarniku. Piec ok 30-35 minut do zrumienienia. Wyciągnąć i pozostawić w papierze około 10 minut. Po tym czasie rozciąć papier i zostawić do przestudzenia.,
- Przygotować lukier. Do jednej szklanki cukru pudru dodajemy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy na jednolitą masę .Jeszcze lekko ciepłe ciasto posmarować lukrem, posypać kandyzowaną skórką i suchym makiem. Smacznego