Menu Zamknij

Domowy makowiec zawijany

Domowy makowiec zawijany ,którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ciasto wilgotne, puszyste, smaczne, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem i posypana skórką pomarańczową.  Pyszniejszy niż z cukierni. Długo zachowuje swoją świeżość. Z tego przepisu wychodzą 3 makowce ok30 cm .Plusem jest ,że makowca można zamrozić, wystarczy owinąć szczelnie w folię spożywczą.
 Po odmrożeniu smakuje jak co dopiero upieczony. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.




Makowiec -składniki na 3 szt.
  • 45 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej plus odrobina do podsypywania
  • 100gram cukru (Niecałe pół szklanki)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150g masła
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki Amaretto (lub wodki,spirytusu,rumu)


Domowa masa makowa z białkami:
  • 1200gmasy makowej
  • 6 białek
  • jeżeli używamy gotowej masy sklepowej to należy dodać do niej 6 białek na 1200g masy makowej
Dodatkowe składniki do makowca:
  • lukier(1 szklanka cukru pudru plus 4 łyżki gorącej wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Makowiec zawijany przepis:
  1. Przygotowujemy rozczyn. W celu wykonania rozczynu do miski należy rozkruszyć 45 g świeżych drożdży, dodać 2 łyżki cukru,6 płaskich łyżeczek mąki pszennej oraz 190 ml letniego mleka. Całość dokładnie wymieszać, by powstał płyn bez grudek.
  2. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło na około20 minut. Po tym czasie drożdże powinny powiększyć swoją objętość.
  3. Masło roztopić na małym ogniu. Pozostawić do ostudzenia.
  4. Do miski wsypać przesianą mąkę dodać rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto (poza masłem) i zacząć je wyrabiać. Podczas wyrabiania dolewać stopniowo roztopione masło. Ciasto dość długo wyrabiać. Ja pomagam sobie mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego i zajmuje mi to ok 10-15 minut. Ciasto musi być miękkie i elastyczne.
  5. Na lekko oprószony blat przerzucam ciasto i jeszcze chwilę ok 1 minuty wyrabiam ręcznie. 
  6. Przygotowuję większą miskę, oprószam ją mąką i wkładam do niej ciasto uformowane w kulę.
  7. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok 60-90 minut by wyrosło.
  8. 6 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy makowej i mieszać drewnianą łyżka do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  9. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Następnie każdą część przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokątne placki o grubości ok.3-4 mm. Na każdy placek nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm. od każdego brzegu ciasta drożdżowego
  10. Kolejno zwijać wzdłuż krótszego boku w roladkę, tak, aby zawinięcie znalazło się na spodzie makowca. Konce rolad zawinąć pod spód. 
  11. Każdy makowiec wyłożyć na papier do pieczenia wysmarowany olejem i zawinąć dwukrotnie, pozostawiając ok 1 cm. luzu pomiędzy ciastem drożdżowym a papierem do pieczenia (najlepiej sprawdzić to wsuwając palce między papier a ciasto-taki odstęp jest idealny).Przełożyć makowce na blachę do pieczenia, pozostawiając między nimi dość duże odstępy. 
  12. Pozostawić je w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
  13. Piekarnik rozgrzać do temp.190st.C z funkcja pieczenia góra -dół i wstawić blachę na średni poziom w piekarniku. Piec ok 30-35 minut do zrumienienia. Wyciągnąć i pozostawić w papierze około 10 minut. Po tym czasie rozciąć papier i zostawić do przestudzenia.,
  14. Przygotować lukier. Do jednej szklanki cukru pudru dodajemy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy na jednolitą masę .Jeszcze lekko ciepłe ciasto posmarować lukrem, posypać kandyzowaną skórką i suchym makiem. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *