Uszka z grzybkami u mnie obowiązkowo co roku na świątecznym stole. Z tego przepisu naprawdę jest bardzo smaczny. Jak przygotować taki farsz?? Zapraszam do przepisu
Farsz do uszek – Składniki:
- ok. 60 g suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków, borowików)
- 2 cebule
- 2 łyżeczki bułki tartej
- sól i świeżo mielony pieprz czarny do smaku
- masło i oliwa do smażenia
Przepis na farsz grzybowy do uszek
- Grzyby zalać zimną wodą (do przykrycia) i odstawić na całą noc. Następnego dnia wodę wraz z grzybami przelać do garnka i gotować przez około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić grzyby na sitku, a wywar z gotowania można wykorzystać do barszczu lub zupy grzybowej. Odcedzone grzyby pokroić w drobną kostkę.
- Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dorzucić pokrojone grzyby i smażyć całość na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty. Na koniec dodać bułkę tartą oraz doprawić farsz dość intensywnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać. Pozostawić farsz do ostudzenia.
- Następnie można go jeszcze bardziej drobno posiekać za pomocą noża lub zmielić w maszynce do mięsa. Podany farsz wystarczy do nadziania ok. 70-80 uszek. Smacznego!