Menu Zamknij

Kluski ruskie

kluski ruskie

Domowe kluski ruskie – takie jak u mamy .Dla wielbicieli pierogów ruskich. Ten przepis dostałam od mojej mamy ,która za czasów PRLu  pracowała w garmażerii. Jeśli nie mamy czasu na klejenie pierogów ten przepis jest idealny. Są bardzo smaczne ,aż proszą się o dokładkę. Zachęcam do wypróbowania mojego  przepisu.

Kluski ruskie – składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (Tak by ciasto nie kleiło się do rąk), oaz odrobinę do oprószenia stolnicy
  • olej do smażenia(I do gotowania klusek 1 łyżka)
  • sól i pieprz
  • 2 cebulki ,aby okrasić ,również można podsmażyć boczek
Kluski ruskie – przepis:
  1. Ziemniak obieramy kroimy jak do obiadu ,solimy i gotujemy do miękkości. Odparować i ostudzić. Po tym czasie ziemniaki i twaróg zmielić dwukrotnie, Dodać mąkę ziemniaczaną ,jajo ,i mąkę pszenną .Wyrobić na jednolitą masę
  2. Ciasto podzielić na 3 równe części , i rozwałkować na   stolnicy jak na kopytka .Uformować kuleczki wielkości orzecha  włoskiego
  3. Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Również można boczek.
  4. W garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju . Wrzucać kluski partiami ( ja gotowałam na 3 rzuty Żeby się nie skleiły)
  5. Gotować od momentu wypłynięcia przez ok 2 minuty na bardzo małym ogniu .
  6. Wyjmować łyżką cedzakową .Podawać z cebulką i boczkiem . Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *