Domowe kluski ruskie – takie jak u mamy .Dla wielbicieli pierogów ruskich. Ten przepis dostałam od mojej mamy ,która za czasów PRLu pracowała w garmażerii. Jeśli nie mamy czasu na klejenie pierogów ten przepis jest idealny. Są bardzo smaczne ,aż proszą się o dokładkę. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajo
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej (Tak by ciasto nie kleiło się do rąk), oaz odrobinę do oprószenia stolnicy
- olej do smażenia(I do gotowania klusek 1 łyżka)
- sól i pieprz
- 2 cebulki ,aby okrasić ,również można podsmażyć boczek
- Ziemniak obieramy kroimy jak do obiadu ,solimy i gotujemy do miękkości. Odparować i ostudzić. Po tym czasie ziemniaki i twaróg zmielić dwukrotnie, Dodać mąkę ziemniaczaną ,jajo ,i mąkę pszenną .Wyrobić na jednolitą masę
- Ciasto podzielić na 3 równe części , i rozwałkować na stolnicy jak na kopytka .Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Również można boczek.
- W garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju . Wrzucać kluski partiami ( ja gotowałam na 3 rzuty Żeby się nie skleiły)
- Gotować od momentu wypłynięcia przez ok 2 minuty na bardzo małym ogniu .
- Wyjmować łyżką cedzakową .Podawać z cebulką i boczkiem . Smacznego.