Menu Zamknij

Kotlety zapiekane z ananasem i serem

 Pyszne kotlety drobiowego z dodatkiem słodkiego ananasa i delikatnego sera. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Potrawa idealna na codzienny obiad, jak i również obiad świąteczny. Podajemy z frytkami, zapiekanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Kotlet zapiekany z ananasem i serem – składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka 
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • sól, pieprz mielony, papryka słodka 
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • jajko
  • bułka tarta

Kotlet zapiekany z ananasem i serem – przepis:

  1. Filet podzielić na kawałki ,lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem mielonym i papryką słodką. Następnie obtoczyć w mące, potem w jajku a na koniec w tartej bułce.
  2. Smażyć na oleju na ciemno złocisty kolor. Pod koniec podlać odrobinką wody i przykryć pokrywką na około 1 minuty, Duszenie kotleta w końcowym etapie smażenia sprawia, że jest on niezwykle soczysty.
  3. Ananas pokroić w kostkę ,a ser zetrzeć na tarce.
  4. Na każdy kotlecik poukładać kawałki ananasa i posypać startym serem.
  5. Zapiekać w piekarniku, do czasu roztopienia sera .
  6. Można też zapiec na patelni. Z ananasem i potartym serem zapiekać na patelni pod przykrywką do rozpuszczenia sera. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *