Pyszne kotlety drobiowego z dodatkiem słodkiego ananasa i delikatnego sera. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Potrawa idealna na codzienny obiad, jak i również obiad świąteczny. Podajemy z frytkami, zapiekanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Kotlet zapiekany z ananasem i serem – składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 4 plastry żółtego sera
- 4 plastry ananasa z puszki
- sól, pieprz mielony, papryka słodka
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
- jajko
- bułka tarta
Kotlet zapiekany z ananasem i serem – przepis:
- Filet podzielić na kawałki ,lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem mielonym i papryką słodką. Następnie obtoczyć w mące, potem w jajku a na koniec w tartej bułce.
- Smażyć na oleju na ciemno złocisty kolor. Pod koniec podlać odrobinką wody i przykryć pokrywką na około 1 minuty, Duszenie kotleta w końcowym etapie smażenia sprawia, że jest on niezwykle soczysty.
- Ananas pokroić w kostkę ,a ser zetrzeć na tarce.
- Na każdy kotlecik poukładać kawałki ananasa i posypać startym serem.
- Zapiekać w piekarniku, do czasu roztopienia sera .
- Można też zapiec na patelni. Z ananasem i potartym serem zapiekać na patelni pod przykrywką do rozpuszczenia sera. Smacznego.