Chrupiące pieczarki panierowane to świetny pomysł na imprezową przekąskę, lub jako dodatek do obiadu. Bardzo prosty przepis w wykonaniu. Soczyste pieczarki w środku i chrupiąca panierka dają daniu bardzo apetyczny smak. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Pieczarki panierowane składniki:
- 8 dużych pieczarek
- 2 jajka
- 60 g sera np.Gouda
- 20 g Parmezanu lub sera Grana Padano
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 cebulka
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej do smażenia
Pieczarki panierowane przepis:
- Pieczarki umyć, osuszyć. Odcinamy trzonki, i wydłubać miąższ.
- Nóżki pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Trzonki i cebulę podsmażyć na oleju . na oleju .Doprawić solą i pieprzem.
- Ser Gouda zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Parmezan zetrzeć na małych oczkach.
- Sery wymieszać z farszem.
- Mąkę, jaja, sól, pieprz, paprykę, czosnek, oraz zioła prowansalskie wymieszać w miseczce na jednolite ciasto.
- Kapelusze nadziać farszem, następnie otoczyć w cieście a na koniec z każdej strony w bułce tartej.
- Na mniejszej patelni rozgrzać olej (oleju taką ilość, aby pieczarki choć w połowie były zanurzone). Najpierw smażyć stronę z farszem, potem drugą. Smażyć na rumiany kolor. Smacznego.