Menu Zamknij

Pieczarki faszerowane w panierce

Chrupiące pieczarki panierowane to świetny pomysł na imprezową przekąskę, lub jako dodatek do obiadu. Bardzo prosty przepis w wykonaniu. Soczyste pieczarki w środku i chrupiąca panierka dają daniu bardzo apetyczny smak. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Pieczarki panierowane składniki:

  • 8 dużych pieczarek
  • 2 jajka
  • 60 g sera np.Gouda
  • 20 g Parmezanu lub sera Grana Padano
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebulka
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej do smażenia

Pieczarki panierowane przepis:

  1. Pieczarki umyć, osuszyć. Odcinamy trzonki, i wydłubać  miąższ.
  2. Nóżki pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Trzonki i cebulę podsmażyć na oleju . na oleju .Doprawić solą i pieprzem.
  3. Ser Gouda zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Parmezan zetrzeć na małych oczkach.
  5.  Sery wymieszać z farszem.
  6. Mąkę, jaja, sól, pieprz, paprykę, czosnek, oraz zioła prowansalskie wymieszać w miseczce na jednolite ciasto.
  7. Kapelusze nadziać farszem, następnie otoczyć w cieście a na koniec z każdej strony w bułce tartej.
  8. Na mniejszej patelni rozgrzać olej (oleju taką ilość, aby pieczarki choć w połowie były zanurzone). Najpierw smażyć stronę z farszem, potem drugą. Smażyć na rumiany kolor. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *