Ciasto czekoladowe -prosty przepis na bardzo smaczną słodkość. Szybkie w wykonaniu ,jest świetnym pomysłem na ekspresowe ciasto dla niespodziewanych gości. Jest wilgotne i bardzo puszyste, aż samo rozpływa się w ustach. Czekoladowe ciasto można również przeciąć i przełożyć kremem.
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 2 szklanki (nie czubate) mąki pszennej tortowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka ( 250ml)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru waniliowego
Składniki na polewę:
- 100ml śmietanki kremówki
- 100g mlecznej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
Ciasto czekoladowe przepis:
- Do garnuszka wrzucić połamane obie czekolady i masło, Na bardzo małym ogniu roztopić czekolady i masło ,cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Następnie zdjąć garnuszek z ognia dodać mleko i ponownie wymieszać. Odstawić do ostudzenia .
- Do miski dodać przesianą przez sito mąkę ,gorzkie kakao ,proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną .Wymieszać sypkie składniki do połączenia .
- Do dużej miski wrzucić 4 całe jaja oraz szklankę drobnego cukru oraz cukier waniliowy .
- Jajka z cukrami ubijać na wysokich obrotach ok 5 minut ,aż powstanie puszysta masa .
- Do suchych składników dodajemy ubite jaja oraz ostudzoną masę czekoladową .Mieszamy do uzyskania jednolitej masy .
- Do okrągłej formy o sr,24 cm (można tez prostokątnej 18 x 25) wysmarowanej masłem i papierem do pieczenia wylać ciasto. Wstawić do piekarnika z funkcja ustawienia góra-dół i piec około 35-45 minut (do suchego patyczka) .
- Upieczone zostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut, Po ostudzeniu można polać ciasto polewą..
- Aby zrobić polewę łamiemy na kawałki czekoladę gorzką i mleczną ,dodajemy śmietankę i mieszamy cały czas na jednolitą masę Lekko ostudzoną polewamy ciasto wg. uznania ciasto można też ozdobić np. uleczkami cukrowymi lub posypką.
Bardzo dobre ciasto. Nie jest suche. Moje dzieci je uwielbiają ? Polecam ?