Menu Zamknij

Proste i szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe -prosty przepis na bardzo smaczną słodkość. Szybkie w wykonaniu ,jest świetnym pomysłem na ekspresowe ciasto dla niespodziewanych gości. Jest wilgotne i bardzo puszyste, aż samo rozpływa się w ustach. Czekoladowe ciasto można również przeciąć  i przełożyć kremem.

Ciasto czekoladowe składniki:
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 szklanki (nie czubate) mąki pszennej tortowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka ( 250ml)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Składniki na polewę:
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady
Ciasto czekoladowe przepis:

  1. Do garnuszka wrzucić połamane obie czekolady i masło, Na bardzo małym ogniu roztopić czekolady i masło ,cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Następnie zdjąć garnuszek z ognia dodać mleko i ponownie wymieszać. Odstawić do ostudzenia .
  2. Do miski dodać przesianą przez sito mąkę  ,gorzkie kakao ,proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną .Wymieszać sypkie składniki do połączenia .
  3. Do dużej miski wrzucić 4 całe jaja oraz szklankę drobnego cukru oraz cukier waniliowy .
  4. Jajka z cukrami ubijać na wysokich obrotach ok 5 minut ,aż powstanie puszysta masa .
  5. Do suchych składników dodajemy ubite jaja oraz ostudzoną masę czekoladową .Mieszamy do uzyskania jednolitej masy .
  6. Do okrągłej formy o sr,24 cm  (można tez prostokątnej 18 x 25) wysmarowanej masłem i papierem do pieczenia wylać ciasto. Wstawić do piekarnika z funkcja ustawienia góra-dół i piec około 35-45 minut (do suchego patyczka) .
  7. Upieczone zostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut, Po ostudzeniu można polać ciasto polewą..
  8. Aby zrobić polewę łamiemy na kawałki czekoladę gorzką i mleczną ,dodajemy śmietankę i mieszamy cały czas na jednolitą masę Lekko ostudzoną polewamy ciasto wg.  uznania ciasto można też ozdobić np. uleczkami cukrowymi lub posypką.



1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *